Blog za kosmate homo sapiense

Poštena laž

Objavljeno 10.06.2009 17:26 avtor snakekan

Ni težko ugotoviti o čem bom pisal v tem blogu. O ministru Golobiču. Sicer sem nekoliko pozen in je ta težka debata že bržkone mimo (konec volitev, konec “kurčenja” politikov). Toda….

Iz naslova se da morda razbrati, kakor da podpiram GG-ja. Toda to ni moj namen. Rad bi ga nekoliko skritiziral, saj sem imel občutek, da je eden redkih politikov s hrbtenico. Motil sem se. Pa ni se mi zameril zato, ker se je zlagal, saj se, če priznamo ali ne, vsi lažemo. Mi mislite ugovarjati? Potem mi pa povejte, zakaj svoji punci/fantu rečete, da mu paše ta majčka, čeprav vam dejansko ni všeč? Zakaj torej odgovorite policaju, ko vas ustavi, da ne veste zakaj vas je ustavil, čeprav prav dobro veste, da vas je zaradi prekoračitve hitrosti? Zakaj potemtakem rečete vsakemu, da vam je mar za okolje, če pa vsako smet, ki se vam znajde v roki, odvržete na pločnik ali travnik in zakaj se peljete vsakič z avtom sami in na visokih obratih, če vam je že res okolje tako dragoceno? Brezveze, da še naprej naštevam, saj bi to lahko počel še neskončno dolgo časa.

Kaj je torej naredil predragi minister za visoko šoltvo, da se mi je zameril? Opravičil se je! Če že imaš dober razlog, da se zlažeš, potem se za to nimaš nikakor pravice opravičevati. Enako je pri drugih rečeh: če bi vi nekoga zavestno in prisebno udarili s kijem po glavi, potem se mu pa opravičili (razen če hočete s tem priznati, da ste umsko nesposobni sebe kontrolirat), bi tako dejanje bilo brezsmiselno. Če dam malo drugačen primer: recimo da ustrelite Hitlerja v glavo – a bi se potem za tako dejanje opravičili, čeprav ste ga storili z dobrim namenom? Moj odgovor je ne! Opravičilo naj sledi takrat, ko se zavedate, da je vaše dejanje bilo dejansko slabo in napačno. Če ste izbrali manjše zlo, se za to nimate kaj za opravičiti (razen morda za to, da ste se bili dejansko prisiljeni odločiti za zlo, čeprav za manjše).

Minister se je zlagal zato (vsaj on tako pravi), ker bi čene onemogočil delovanje neke firme, imenovane Ultra. Če je to torej zanjga zadosti dober razlog, da se zlaže, potem se nima smisla opravičevat. To si storil zato, ker si menil in razsodil, da bi bilo drugačno dejanje lahko zgolj slabše. In za to se nima ne smisla, ne pravice opravičevat! Ko nekaj storiš zavestno, umsko, racionalno ter na koncu koncu pravilno, ne smeš niti pomisliti na opravičevanje! Moraš imeti ravno hrbtenico in se braniti s svojimi argumenti. Ne pa da se skoraj zjokaš in celo žaluješ za svojimi dejanji….

Ah, kdaj bomo ljudje znali stati za svojimi argumenti in dejanji? Tu pravim ljudje zato, ker menim, da politiki niso ne boljši ne slabši od navadnega človeka, so zgolj osebe, ki so se znajdle pri ustroju oblasti. Sprijaznimo se, tudi mi verjetno ne bi bili kaj dosti boljši od njih, čeprav to ponavadi tako zelo zagotovo trdimo. Sej veste kako to gre: po bitki je lahko biti general.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !