Blog za kosmate homo sapiense

Demokracija = totalitarizem

Objavljeno 11.06.2009 23:51 avtor snakekan

Ne me narobe razumeti – nisem neki zagrizeni sovražnik demokracije. Sem pa zagrizen sovražnik ideologizacije in mitizacije demokracije.

Slovenija zaenkrat še ni podprla resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, čeprav so jo mnoge zahodne države (tj. naši vzorniki) že sprejele. Ne vem točno zakaj je še ni – morda ker smo bili v nekoliko bolj prijaznemu socializmu, kot je bil Stalinov, in nam le ni bilo tako zelo slabo in strašno pod njeno oblastjo.

S sprejetjem take resolucije se vračamo nazaj v enoumje. Obsojamo vse, kar nima take politične ureditve, kot jo ima zahodna Evropa. To me bolj spominja na Stalinov real socializmem kot na vladavino ljudstva, kjer naj bi imeli vsi možnost izbrati točno to kar si želimo (kar je hkrati tudi eden izmed večjih problemov demokracije – o tem več kasneje).

Med trojico grdih političnih sistemov, ki so omenjeni v resoluciji, spada fašizem, nacizem ter komunizem. Po pravici povedano, za prvega popolnoma razumem, da se je znašel na tem položaju. Mussolini je namreč izsilil prevzem oblasti. Seveda ni bilo neko hudo izsiljevanje, saj je bilo v tedanji Italiji zelo močan vpliv komunističnih strank, zato se je predsednik Italije odločil raje predati oblast Mussoliniju kakor da se njegova dežela spremeni v komunistično državo. 

Ravno tako si je tudi komunizem prislužil mesto na tem seznamu. Delal je grozne stvari. Pobijal ljudi, jih mučil, jih prisilil delati do smrti, onemogočal svobodno odločanje, prepovedal vse druge politične opcije, razen njene različice komunizma, prepovedal svobodno izražanje (ups, zmotil sem se – pustil ti je, da si se izrazil, vendar se je oblast kaj hitro nazaj odzvala ali z gulagom ali smrtjo), itd. Torej, če strnem, komunizem je bil totalitaren. Toda tu mislim sovjetski komunizem, ki ni ostal zgolj v svojih začetnih mejah, temveč se je razširil po celi vzhodni Evropi in tudi v neki meri v Jugoslavijo.

Vendar pozor: komunizem ne pomeni stalinov komunizem. V bistvu komunizma Stalin sploh nikdar ni dosegel, saj je le-ta definiran kot brezlastninska družba (oz. je lastnina od vseh članov družbe). In tu dela napako ta resolucija. Komunizem enači s sovjetskim komunizmom. Tako kot je lahko več demokracij, je tudi lahko več komunizmov. Le-tega ne označuje grdo ravnanje s svojimi nasprotniki, kot očitno menijo vrli evropski poslanci. Za osnovno spoznanje s komunizmom vam priporočam prebiranje samega komunističnega manifesta. Tam boste izvedeli za ideje, za katere se bori komunizem. Dokler pa tistega niste prebrali, nimate nikakršne pravice blatiti takšno politično ureditev. (za zaineteresirane –> http://www.marxists.org/slovenian/marx-engels/1840s/manifesto/ch01.htm )

In ravno tako, kot se je iz komunistične ideje razvil požrešni in uničujoči zmaj, se je zelo podobna pošast rodila tudi iz demokracije. Govorim o nacizmu. Tudi ta si popolnoma zasluži mesto v tej resoluciji. Storil je mnoge strašne zločine (zelo podobne tistim iz Stalinove strani).

Hitler je leta 1933 zmagal na svobodnih volitvah. Velik del njegovega uspeha lahko pripišemo velikemu sporu med socialnimi demokrati in komunisti, ki se je tedaj dogajal med volitvami. Ko je prišel na oblast, je počasi začel spreminjati svojo deželo v totalitarizem. Toda naj vas to ne zmoti – še vedno je bil demokratičen totalitarizem, saj ga je ljudstvo izbralo. Torej je iz lepe ideje o vladavini ljudstva nastala taka slaba ideja nacizma. Toda to očitno za nas ni zadost dober razlog, da popljuvamo demokracijo. Za komunizem pa je…

To je ta problem demokracije; da bi bila demokracija popolna, bi morali biti tudi njeni člani popolni. Če niso, potem lahko zaidejo na slaba pota in ne izvolijo najboljše opcije. Po mojem mnenju jo ponavadi tudi ne. Ta slaba opcija potem zaide na slaba pota. Ravno tako kot real socializem.

SKLEP

Pri komunizmu velja nekako tako: sovjetski komunizem, kot ga je vodil Stalin, je edina možna različica komunizma.

Pri demokraciji mora potemtakem isto veljati: nacistična demokracija, kot jo je vodil Hitler, je edina možna različica demokracije.

Zato torej menim, da moramo na tisti seznam dodati še demokracijo, saj vendar vidimo kakšno zlo je storila.

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Demokracija = totalitarizem”

 1. Brane pravi:
  12.06.2009 00:59

  Joj, prijatelj, če misliš, da ima nacizem kakršnekoli podobnosti ali kakršnekoli povezave z demokracijo, se hudo motiš. Že res, da je bila hitlerjeva stranka izvoljena v parlament, vendar do njegovega imenovanja za kanclerja je prišlo vse prej kot po demokratični poti. Pa vseeno, preden je hitler prevzel oblast v Nemčiji je bila le-ta demokratična, vendar po njegovem prihodu na oblast pa je postala totalitarni režim. Ker če bi hitler vodil demokracijo, bi verjetno imeli čez 5 let volitve za predsednika? Hitler je na čelu nacistične nemčije ostal od 1933 do 1945 kot absoliutni vodja, v demokraciji pa se takih vodij ne pozna. Tvoje mišljenje je pač tvoje mnenje, prav je tako, toda po mojem mnenju je hudo zgrešeno. Komunizem sam po sebi je odlična ureditev, vendar sta za uničenje ugleda komunizma zaslužna predvsem Stalin in Mao Cetung, ki sta odgvoorna na desetine milijone umrtvih. Sta pa usplea iz svojih izostalih držav (Rusija in Kitajska) naredila velesili, tako gospodarsko kot politično. To je edina pozitivna stvar ruskega komunizma, poleg zmage na Hitlerjem.

  Danes je problem, da hočejo desničarske stranke vse totalitarne sisteme izenačiti, čeprav bi s tem naredili veliko krivico Jugoslovanskemu socializmu, ki je od ločitve od Stalinega kkomunizma leta 1948, ubral svojo pot, znatno milejšo pot, imenovano titoizem. Na žalost hočejo ljudje, ki ne poznajo zgodovino, ki jo izkoriščajo le za politične namene ter za rehabilitacijo izdajalcev potvarjati in spreminjati, z izenačitvijo, bi uspeli vrednote NOB praktično uničiti, to pa le zato, ker potem bi zmanjšali zločine domobrncev. Titoizem ni imel podobnosti na svetu, prav zaradi takšnega sistema smo si na svetu pridobili velik ugled, celo s strani ZDA, ki so SFRJ podpirali prav zaradi nasprotovanju stalinovega komunizma. Tisti ki pravi, da je nacizem, fašizem ter komunizem vzhodnega bloka enak tistemu v Jugoslavija, vem da se na polpreteklo zgodovino popolnoma nič ne spozna.

  LP in srečno!

 2. kinkitonekinkitone pravi:
  12.06.2009 07:30

  Jaz sem za naše.

 3. snakekansnakekan pravi:
  12.06.2009 16:05

  Brane: popolnoma se strinjam s tabo. Zelo dober komentar.
  No namen tega bloga je bila kritika na to “nesmiselno” resolucijo, ki v bistvu pravi, da je samo demokracija prava politična opcija. Preprosto rečeno, ponovno hočejo uvedeti enoumje.
  Kar se tiče nacizma in demokracije; nacizem ima ravno toliko povezave z demokracijo kot jo ima komunizem s Stalinovim real socializmom – to je, obe izhajata iz (dobre) ideje, vendar sta zašli na slabo pot. S to razliko, da je komunizem zaradi tega sedaj označen izključno kot slab, demokraciji pa tak “incident” ni kaj prida škodil.
  Sicer se pa ne bi strinjal, da je med demokracijo in totalitarizom res tako zelo očitna meja. Namreč tudi v demokraciji lahko uvedeš dosmrtnega voditelja (to bi pač bila nekoliko drugačna oblika demokracije, kot je sedaj v modi, toda, če bi še vedno bile svobodne volitve, potem bi ostala demokracija – nekaj podobnega je hotel storil Chavez, če se ne motim).

 4. vranika pravi:
  18.06.2009 14:23

  prou maš :)

  Demokracija BumBUm

 5. Milivoje Večnopravični pravi:
  6.07.2009 10:57

  Vsi ti izmišljeni sistemi so čista manipulacija človeškega razuma posredovana po človeku, ki sam sebe s svojimi somišljeniki povisuje za nadčloveka.Tukaj na tem področju ni nobene filozofije s katero se da manipulirati,vse je popolnoma jasno,jasno je pa temu ki rabi svoj zdravi razum.Zdrav razum je v tistemu človeku kateri ima “HRBTENICO” koliko je takih ljudi ni težko šteti.Z lučjo po dnevi jih lahko iščeš in na žalost nobenega ne najdeš da bi bil vreden imenovati se za človeka z lastno “HRBTENICO”Vse to,drg drugemu podilazi sklepa nekakšen kompromis in zavedajoči se hinavsko prebija skozi to tukaj na tej zemlji nam podarjeno in kratko živlenje.Vse je to kolektivizirano,kar ni milom je pač silom.Nslovi se menjajo,sistemi izmišljajo dok nesposobni in nasilni manipulanti vladajo.Zakaj človek “mora”vladati človeku? To vprašanje še vedno ostaja odprto pred svetom in nihče nanj niti ne poskuša dati odgovor.Znova se srečamo z istim problemom:mehkužstvo na eni in samopravičnost na drugi strani. To sta problema tega navidezno civiliziranega in modrega sveta.Demokracije ni.! Dok krivični človek vlada nad drugim človekom je totalitarizam, in ta se vleče kot nekakšna nevidna nitka skozi vse rodove prebivsjoče tukaj na zemlji.Da je tem človeškim oblastem obila zadnja ura njivi vladavin je razvidno iz dejstev katera se dnevno predvajajo vi javnosti V sredi belega dneva gorijo luči. Homoseksualci z lezbačama in bozerantima postavljaju se sa paradom ponosa in s takšnim načinom provocirajo kar je še normalnega.Skratka:Vse kar je bilo nenormalno in sramotno.postalo je noralno in s ponosom

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !