Blog za kosmate homo sapiense

Velikoslovenska ideja

Objavljeno 14.06.2009 22:04 avtor snakekan

Hrvati in srbi imajo svojo veliko idejo. Imajo svojo velikohrvaško in svojo velikosrbsko idejo. Zakaj pa mi, napredni in nebalkanski slovenci, potemtakem zaostajamo za njimi?

Srbi imajo zelo lepo nacionalistično geslo: Srbija do Tokija! Pa saj imajo prav – srbi so se razselili po celem svetu in edino prav bi bilo, da bi vse srbe združili v eno državo. Državo, ki bi se nahajala vzhodno od Beograda vse do Tokia in zahodno od Beograda vse do Tokia. Le tako bi lahko uresničili svoj dolgoletni sen po združitvi vseh njenih državljanov v eno deželo. Saj poznate star srbski rek: “pričaj srbsko, da te cijeli svjet razumije”.

Za razliko od srbov, hrvati nimajo nobenega posebnega slogana. Toda to jim prav nič ne škodi, saj je njihova teorija popolnoma dovršena. Hrvaška naj bi segala vse do Nemčije na severu in do Makedonije na jugu. Vsi ti so potomci velikega in dobrega naroda hrvatov. Vendar jih je zgodovina in vpliv imperialističnih držav v določeni meri spremenil – vendar ne zadosti, da si ne bi zaslužili naziva hrvaškega državljana. Njeni severni prebivalci, to so ljudje, ki se danes kličejo slovenci, so v bistvu alpski (gorski) hrvati, medtem ko so bosanci in srbi zgolj hrvati z drugačno vero. Toda, kar je važno, vsi na koncu koncev spadajo v eno samo ljudstvo.

Torej, zakaj ne bi še slovenci ustvarili svojo velikoslovensko idejo? Njena meja bi se začela pri Istri na jugu in segala na severu do Celovca, na zahodu do Benetk in na vzhodu do Blatnega jezera.

Opa, pardon, kaj pa jaz sploh blebletam! Pozabil sem še na celotno Samovo plemensko zvezo; Slovenija torej mora segati vse do Münchna. To so naši predniki, ki so se mirno naselili na nezasedeno zemljo in uveljavali svoj političen sistem ter že od samega začetka trdno delali (prava slovenska vrednota!).

V bistvu se ne rabimo kaj posebaj truditi, da tako idejo tudi dejansko spravimo na papir, saj so to dejstva, ki se jih zaveda vsak zaveden slovenec. Že od rane mladost nas učijo, kako smo že v davnih časih imeli svojo lastno državo, s sedežem na Gosposvetskem trgu. Že od rane mladosti nas učijo, kako so nam avstrijci in nemci vsiljevali svoj jezik ter nam jemali našo ozemlje. Sedaj pa nas že takoj, ko prižgemo televizijo, učijo, da nam hrvatje kradejo zemljo. Vsi nas poskušajo uničiti, toda slovenci smo trdoživo ljudstvo in se ne predamo kar tako! In to je zadosti dober razlog, da ustanovimo svojo lastno veliko idejo!!

 

———————————————

 

Če potegnemo črto: nismo prav nič boljši kot italjani, ki hočejo imeto celotno ozemlje beneškega “Imperija”. Nismo prav nič boljši kot hrvati, ki hočejo uresničiti velikohrvaški načrt. Nismo prav nič boljši od avstrijcev, ki ponemčujejo zamejske slovence. Smo popolnoma isti kakor oni, toda to ni vredno omembe v (slovenskih) zgodovinskih knjigah ali pa v medijih.

Večina ljudi se ne zaveda recimo, da je Trst že dolgo časa zelo kulturno mešan in da bi ga bilo težko označiti za slovenskega, medtem ko pa bi njegovo okolico po vsej verjetnosti lahko. Ravno tako pozabljamo dejstvo (oz. sploh nikoli  nismo vedeli), da je Štajerska bila pred drugo svetovno vojno večinsko nemška. Tudi za Prekmurje menimo, da je že od davnih časov slovensko – zopet se motimo. Po prvi svetovni vojni nam je bila dana, saj so se zahodne velesile hotele nekako maščevati Madžarski, ki je poskušala izvesti komunistično revolucijo. Dvomim, da je bil na novo priključeni del, večinsko slovenski; verjamem pa, da je imel kar nekaj slovencev – zamejcev.

No, kaj pa jaz vem, morda pa je ravno to dosti dober razlog, da ustvarimo velikoslovensko idejo. Da bomo dejansko verjeli, da slovenci kot taki imamo neko posebno zgodovino, poseben teritorij (ki se začne pri Istri…) in morda se bomo celo znebili občutka manjvrednosti (kar naš predsednik meni, da je ena izmed naših poglavitnih lastnosti). Morda…

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Velikoslovenska ideja”

 1. smukc pravi:
  17.06.2009 03:07

  samo glede prvega odstavka, naprej niti ne bom bral. glej, geslo srbija do tokia, prvotno ni bilo zasnovano kot parola velikosrbske ideje, pač pa je šlo za svetovno prvenstvo v nogometu v južni koreji in na japonskm, kjer je nastopala tudi srbija. a je že tako dolgo tega, da ne ločiš?

 2. snakekansnakekan pravi:
  17.06.2009 12:28

  Kolega, kar si povedal ni čisto res. Wikipedia namreč pravi nekoliko drugače –> http://en.wikipedia.org/wiki/Srbija_do_Tokija

  Moram pa priznati, da nisem vedel iz kje izvira ta slogan. Uporabil sem ga pač v kontekstu srbskega nacionalizma. Poleg tega je tekst napisan v dokaj ironičnem kontekstu, če tega morda nisi opazil.

 3. smukc pravi:
  17.06.2009 13:21

  priznam, bil sem prepričan, da se je fraza začela uporabljati že prej, tako, da ločenenje vzamem nazaj :)

  It originated in 1991, with soccer fans.

  povzemanje pa nima ne političnih ne ideoloških korenin. teksta nisem bral naprej, ker me je to že preveč zmotilo. LP

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !